دستگاه نوار قلب، به عنوان ثبت کننده تکانههای قلب، میتواند تغییرات عملکردی عضله قلب را آشکار کند. دستگاه الکتروکاردیوگراف که (Electro Cardio Graph) ECG نام دارد، دستگاه پزشکی است که در مراکز درمانی مانند بیمارستان، اوژانس و مطب پزشکان استفاده میشود. در واقع این دستگاه سلامت قلب را تایید میکند و در صورت مشکلات قلبی، به سرعت تشخیص میدهد.
گر چه با پیشرفت علم و فناوری، بسیاری از گجتهای هوشمند خانگی میتوانند، نوار قلب ثبت کنند اما همچنان الکتروکاردیوگراف، یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین ابزار پزشکی برای پزشکان مخصوصا متخصصان قلب و عروق است. حال ما در این مقاله علاوه به بررسی انواع دستگاه قلب (دستگاه نوار قلب 12 کاناله، دستگاه نوار قلب هولتر و نوار قلب ورزش) میپردازیم.
نوار قلب چیست؟
نوار قلب یکی از رایجترین آزمایشات قلب است که برای آن هیچ گونه آمادگی نیاز ندارید. دلایل متعددی برای انجام این آزمایش بدون درد و بدون عارضه وجود دارد. تنگی نفس، ضربان قلب نامنظم، تپش قلب و فشار خون بالا از دلایل استفاده از دستگاه نوار قلب است. البته میتوان به عنوان رد کردن مشکلات قلبی نیز به کار رود.
معرفی انواع دستگاه نوار قلب
با گذشت زمان، دستگاههای نوار قلب پیشرفته شده است طوری که امروزه بسیاری از دستگاهها فاقد پرینتر و مانیتور هستند. به عبارتی دیگر سازندگان این ابزار پزشکی محبوب در تلاشند، حمل این دستگاه آسانتر شود تا کوچیکترین رخداد قلب در کمترین زمان ثبت کند. از يک جفت الکترود که به عنوان ليد Lead معروف است، استفاده مي شود و معمولاً سيگنال ECG از چند ليد مختلف پردازش میشود.
دستگاه الکتروکاردیوگراف انواع مختلفی دارند و سه نوع رایج آن عبارتند از:
- دستگاه نوار قلب 12 کاناله
- نوار قلب استرس (در حال ورزش)
- دستگاه نوار قلب هولتر
دستگاه نوار قلب 12 کاناله
دستگاه نوار قلب 12 کاناله، رایجترین دستگاه نوار قلب است که فرد بدون حرکت و در حال استراحت می باشد. 6 پوآر و 4 دستبند به عنوان الکترود به قسمتهای مختلف بدن، قفسه سینه، بازو و پاهای فرد متصل میشود. حال فعالیت الکتریکی قلب از طریق 10 الکترود و از 12 کانال قلب ثبت میشود. از این طریق میتوان قبل از ظاهر شدن هرگونه علائم جدی، بیماریهای قلبی تشخیص داده شود.
معمولا این آزمایش به 5 الی 10 دقیقه زمان لازم دارد، در همین راستا توصیه میشود در این زمان بیمار بدور از وسایل فلزی مانند کلید و کمربند و تلفن همراه، روی تخت دراز بکشد.
نوار قلب استرس (در حال ورزش)
نوار قلب ورزش به عنوان تست استرس یا تردمیل نیز شناخته میشود. معمولا این نوع تست در محیطهای کنترل شده انجام میشود که بیمار یا در حال راه رفتن روی تردمیل است و یا روی دوچرخه رکاب میزد. علاوه بر نوار قلب معمولا سایر علائم حیاتی بدن، فشار خون و میزان تنفس نیز بررسی میشود. این آزمایش برای هرگونه بیماری قلبی و عروقی یا سطح ورزش ایمن بعد عمل جراحی قلب یا حمله قلبی انجام میشود.
دستگاه نوار قلب هولتر
نوع سرپایی دستگاه الکتروکاردیوگراف، هولتر است که به نظارت مستمر و مداوم قلب در مدت زمان 24 الی 48 ساعت میپردازد. تفاوت قابل توجه این دستگاه نسبت به قبلی، سایز و وزن آن است. اتصال الکترودها به ناحیه قفسه سینه به دلیل اندازه کوچک آن مشکلی برای بیمار در طول روز ایجاد نمیکنند. حال این اطلاعات حاصل از الکترودها روی مانیتور کوچک و خوش ساخت ثبت میشود که مانیتور نیز با کمک بندی به دور گردن یا کمر وصل میشود. برخی مواقع برای بررسی یک ناهنجاری و یا کمک به تشخیص پزشک، لازم است تا 14 روز از هولتر استفاده شود.
با مراجعه به وب سایت تجهیزات پزشکی بهین پویان صدر می توانید تجهیزات قلب و عروق مورد نیاز خود را با بهترین قیمت و کیفیت، تهیه نمایید.